Het Afrika uit de folders

By Marielle

Een uitgestrekte savanne vol wilde dieren en parelwitte palmstranden. De afgelopen week beleefden we het Afrika uit de folders.

De toeter klinkt drie keer en de nachtboot van Bukoba naar Mwanza vertrekt. Een 12 uur durende boottocht op een bankje dat niet veel beter is dan menig bushokje in de Hoeksche Waard. Eenmaal aangekomen hebben we even wat extra slaapuurtjes gepakt, waarna we klaar waren voor een dagje rondshoppen langs de talloze safari kantoortjes voor een trip door de Serengeti. Maar we waren onze kamer nog niet uit of daar stond een vrolijk, volledig uitgerust Duits stel. Zo’n Duits stel wat ook zo in de folder kan staan (lees: afritsbroeken, hoge bergschoenen, wandelstokken en buitenproportionele backpacks voor de drie weken die ze op vakantie waren). Ze vroegen zich af of we ook op safari wilden en of we met hen een auto en dus kosten wilden delen? Op z’n Duits hadden zij de dag ervoor namelijk alles al tot in de puntjes uitgezocht en hoefden wij eigenlijk alleen nog maar te besluiten hoeveel dagen het zouden worden. Zo hadden we binnen een half uur onze safari geboekt voor een top prijsje. Drie dagen game drives, kamperen in het park en zo legden we ook meteen de afstand naar Arusha af, waar we toch naartoe wilden.

Zo gezegd, zo gedaan en het werden drie fantastische dagen! De Duitsers waren, hoewel een beetje suf, best aardig, en we hadden er in tijden niet zo chique bijgezeten in onze Land Cruiser mét chauffeur/gids, zeeën van beenruimte én een koelkast voor de koude biertjes. Het park was prachtig en we kunnen intussen geen leeuw, olifant of giraffe meer zien. Maar ook de hyena, cheeta, luipaard en talloze nijlpaarden, zebra’s en gnoes maakten hun opwachting. Een hyena in het washok op de camping zorgde voor wat extra spanning, net als een grote mannetjesleeuw. Deze verscheen plots uit het hoge gras terwijl de gids onze 2e lekke band van de trip aan het verwisselen was, maar we hebben het overleefd.

Na drie dagen luxe vervoer werden we weer met de neus op de feiten gedrukt van het backpackers-bestaan, een 12 uur lange busreis van Arusha naar Dar es Salaam. Van de stad hebben we niet veel gezien, een nachtje geslapen en daarna op de boot richting Zanzibar.

Eenmaal aangekomen zag het er helaas niet echt uit als in de folders. Oké, het lag aan een mooi strand, maar de acco zelf was nogal vervallen en compleet uitgestorven. Niet echt de ambiance waar we op gehoopt hadden. Nadat we wat alternatieven gezocht hadden om de volgende dag heen te verhuizen, besloten we een duik in de zee te nemen, want we waren er nu toch. Maar, nat zijn we niet geworden, want plots werden we geroepen door de ober, die met twee vrouwen in zijn kielzog kwam aangesneld.
‘Ja hallo’ zei de flinke dame. ‘Ik ben de manager van deze hotelketen en eigenlijk gaan we sluiten want we gaan renoveren, dus hoe lang wilden jullie blijven?’
‘Ehh, we hebben gereserveerd tot zaterdag, dus een week.’
‘Ah I see, oké, ja want we hebben nog een ander resort in een dorpje richting het zuiden, wat drie keer zo mooi is dan hier en dus ook drie keer zo duur, maar daar mogen jullie wel heen verhuizen voor dezelfde goedkope prijs, als jullie dat willen?’
‘Tuurlijk, geen probleem, hakuna matata!’

Ze moesten zelf ook die kant op, dus we werden er door de chauffeur van het hotel ook nog even gratis heengebracht. Eenmaal aangekomen bleek er geen woord van gelogen; een schitterend resort aan een parelwit palmstrand, met drie zwembaden en een poolbar.
‘Oh ja, en jullie zijn de enige gasten deze week, maar dat stoort niet toch?’
‘Neuh, dat gaat wel lukken zo denk ik!’.

Ons tripje naar dit tropische eiland sluiten we af met een dagje Stone Town, het oude centrum van de hoofdstad, wat in zijn geheel op de bekende UNESCO lijst prijkt. Het blijkt een bizarre mix tussen Italië, Afrika en het Midden-Oosten. Smalle straatjes en steegjes, langsrazende Vespa’s, prachtig versierde houten deuren en geurige specerijen.

De komende week reizen we langzaam af naar Malawi. En als we de verhalen daarover mogen geloven, dan moet dit ‘the next big thing’ in Afrika zijn, dus wij zijn benieuwd!

En ja er zijn ook weer foto’s!

 

This entry was posted in Afrika

One thought on “Het Afrika uit de folders

  • Rien 16 januari 2016 at 09:05 Reply

    Kjeld en Marielle,
    Jullie verhalen lezen als een spannend jongensboek. Ik geniet van jullie avonturen, foto’s en filmpjes.
    Dit is echt bijzonder wat jullie doen en ik hoop dat jullie er ook de komende tijd nog veel plezier aan mogen beleven. Ik kijk in ieder geval uit naar het volgende hoofdstuk.
    Groetjes Rien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.